Acest curs folosește instrumente specifice terapiei dialectic-comportamentale (Dialectical Behavior Therapy – DBT), o metodă terapeutică folosită cu mare succes în diverse probleme cu care s-ar putea să te confrunți și tu!
Este acest curs pentru mine?
Te-ai simțit vreodată confuz cu privire la motivul pentru care reacționezi în felul în care reacționezi? Te-ai întrebat: oare de ce am reacționat așa? Ți se întâmplă des să acționezi sau să faci ceva fără să gândești prea mult, iar apoi realizezi că nu ai acționat bine?
Ai senzația că ești mai „sensibilă” decât alți oameni din jurul tău? Emoțiile tale sunt copleșitoare, și simți că ai un control foarte slab asupra lor?
Ești deosebit de sensibilă la critică și la respingerea celorlalți? Simți că îți vine să plângi sau să lovești ceva atunci când cineva te dezamăgește? Sau să te retragi și să termini cu totul acea relație? Ai dificultăți de comunicare atunci când ești supărată? Relațiile tale au de suferit din acesta cauză?
Ai așteptări mari de la tine și suferi atunci când nu reușești să îți îndeplinești așteptările? Cauți să faci totul perfect, să nu cumva să greșești și să îi superi sau dezamăgești pe ceilalți? Ai o stimă de sine scăzută?
Ai gânduri de suicid? Sau comportamente distructive sau de auto-vătămatoare (te tai sau îți zgârii pielea, îți smulgi părul, te arzi, te lovești, te muști sau te otrăvești? Aceste comportamentele de auto-vătămare le poți face zilnic sau ocazional (în momente de stres).
Ai un sentiment de gol interior sau un sentiment de a nu fi sigur cine ești?
Atunci când ești stresată e posibil să te simți deconectată de tine și de mediul înconjurător? Sau să ți se pară că toată lumea e împotriva ta?
DBT sugerează că adolescenții care se confruntă cu aceste probleme sunt mai vulnerabili din punct de vedere emoțional, existând riscul ca ei să devină dereglați din punct de vedere emoțional.
Dacă experimentezi o parte dintre problemele descrise mai sus și ai vârsta cuprinsă între 18-22 ani, atunci Terapia dialectic-comportamentală și/sau Grupul de Abilități DBT pentru adolescenți sunt potrivite pentru tine.
Cum funcționează cursul de grup pentru dezvoltarea abilităților?
Acest curs de abilități are două componente esențiale:
Sesiunile de grup care sunt întâlniri săptămânale cu toți membrii grupului. Durează aproximativ 1.5 – 2 ore și au loc pe parcursul a aproximativ 28 de săptămâni. Sesiunile au loc online, pe platforma ZOOM. În cadrul fiecărei sesiuni va fi predată câte o abilitate sau un grup de abilități dintr-unul dintre cele 4 module: Mindfulness, Tolerarea suferinței emoționale, Gestionarea emoțiilor și Gestionarea relațiilor cu ceilalți.
Practica individuală între sesiuni. Fiecare participant la grup va avea de practicat în săptămâna dintre sesiuni abilitatea care a fost predată în săptămâna respectivă.
Sesiunile au o structura prestabilită și sunt împărțite în două componente:
Ce voi învăța în acest curs?
DBT pleacă de la ideea că multe dintre problemele prin care treci sunt cauzate de deficite de competențe sau abilități. Eșecul de a folosi un comportament eficient atunci când este necesar este adesea rezultatul necunoașterii comportamentului eficient sau a necunoașterii când sau cum să-l folosești.
În DBT abilitățile sunt grupate în 4 module și fiecare modul are un scop:
• Mindfulness: abordează confuzia despre sine și acele situații când nu știi întotdeauna ce gândești sau simți, sau de ce te superi. Mindfulness este esențial pentru DBT. Se concentrează pe stări de spirit cunoscute sub numele de „minte emoțională” și „minte rațională” și încearcă să echilibreze aceste două stări pentru a crea o a treia stare de spirit cunoscută sub numele de „minte înțeleaptă”. Mindfulness îi ajută pe oameni să-și observe și să-și eticheteze emoțiile și sentimentele și să dezvolte o înțelegere mai bună a propriilor comportamente.
• Toleranța la suferință cuprinde acele abilități care te ajută să gestionezi situațiile de criză (situațiile foarte intense emoțional) și impulsivitatea (când acționezi fără a te gândi la urmări). Acest abilități sunt de folos atunci când lucrurile sunt dificile, dar nu pot fi schimbate.
• Reglarea emoțiilor te ajută să înțelegi mai bine stările tale, să gestionezi mai bine schimbările de dispoziție pe care le experimentezi și să gestionezi sentimentul de copleșire emoțională. De asemenea, vei învăța cum să pui în aplicare lucruri care vor genera mai multe emoții pozitive pe termen lung.
• Eficacitate interpersonală cuprinde abilități de gestionare a dificultăților din relațiile tale. Aceasta înseamnă să înveți cum să fii eficient în satisfacerea nevoilor tale, cum să spui nu, cum să faci relațiile să funcționeze și cum să fii capabil să ai de-a face cu oamenii, menținând în același timp respectul de sine și îndeplinirea obiectivelor.