This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Image Icon

Confuzie legată de felul în care reacționezi?

Ți se întâmplă des să acționezi sau să faci ceva fără să gândești prea mult, iar apoi realizezi că nu ai acționat bine?

Image Icon

Simți că ai o sensibilitate ”exagerată”?

Emoțiile tale sunt copleșitoare, și simți că ai un control foarte slab asupra lor?

Image Icon

Ai o stimă de sine scăzută?

Consideri că ești sub nivelul celorlalți și ai impresia că asta cred și ei?

Image Icon

Ai comportamente distructive sau auto-vătămătoare?

Simți uneori nevoia să îți faci rău ție sau altora?

Ajutorul potrivit

Am pregătit un curs care să îți ofere instrumentele necesare pentru o gestionare mai bună a emoțiilor

De ce un curs de grup și nu terapie individuală?

Cele două nu se exclud – terapia individuală e oricând binevenită! Acest grup nu este o forma de terapie, ci o ocazie de a învăța alături de alți adolescenți care se confruntă cu probleme similare cum să îți reglezi emoțiile și să ai parte de relații interpersonale mai eficiente.

Grupul de dezvoltare a abilităților DBT este axat pe predarea abilităților comportamentale necesare pentru a înlocui modalitățile ineficiente pe care le-ai folosit până acum pentru a face față problemelor tale cu altele mai eficiente. Grupul de abilități este un grup de învățare în care facilitatorii de grup predau abilități și oferă instrumente pe care să le exersezi în viața de zi cu zi.

Acest curs folosește instrumente specifice terapiei dialectic-comportamentale (Dialectical Behavior Therapy – DBT), o metodă terapeutică folosită cu mare succes în diverse probleme cu care s-ar putea să te confrunți și tu!

Este acest curs pentru mine?

Te-ai simțit vreodată confuz cu privire la motivul pentru care reacționezi în felul în care reacționezi? Te-ai întrebat: oare de ce am reacționat așa? Ți se întâmplă des să acționezi sau să faci ceva fără să gândești prea mult, iar apoi realizezi că nu ai acționat bine?

Ai senzația că ești mai „sensibilă” decât alți oameni din jurul tău? Emoțiile tale sunt copleșitoare, și simți că ai un control foarte slab asupra lor?

Ești deosebit de sensibilă la critică și la respingerea celorlalți? Simți că îți vine să plângi sau să lovești ceva atunci când cineva te dezamăgește? Sau să te retragi și să termini cu totul acea relație? Ai dificultăți de comunicare atunci când ești supărată? Relațiile tale au de suferit din acesta cauză?

Ai așteptări mari de la tine și suferi atunci când nu reușești să îți îndeplinești așteptările? Cauți să faci totul perfect, să nu cumva să greșești și să îi superi sau dezamăgești pe ceilalți? Ai o stimă de sine scăzută?

Ai gânduri de suicid? Sau comportamente distructive sau de auto-vătămatoare (te tai sau îți zgârii pielea, îți smulgi părul, te arzi, te lovești, te muști sau te otrăvești? Aceste comportamentele de auto-vătămare le poți face zilnic sau ocazional (în momente de stres).

Ai un sentiment de gol interior sau un sentiment de a nu fi sigur cine ești?

Atunci când ești stresată e posibil să te simți deconectată de tine și de mediul înconjurător? Sau să ți se pară că toată lumea e împotriva ta?

DBT sugerează că adolescenții care se confruntă cu aceste probleme sunt mai vulnerabili din punct de vedere emoțional, existând riscul ca ei să devină dereglați din punct de vedere emoțional.

Dacă experimentezi o parte dintre problemele descrise mai sus și ai vârsta cuprinsă între 18-22 ani, atunci Terapia dialectic-comportamentală și/sau Grupul de Abilități DBT pentru adolescenți sunt potrivite pentru tine.

Cum funcționează cursul de grup pentru dezvoltarea abilităților?

Acest curs de abilități are două componente esențiale:

 • Sesiunile de grup care sunt întâlniri săptămânale cu toți membrii grupuluiDurează aproximativ 1.5 – 2 ore și au loc pe parcursul a aproximativ 28 de săptămâni. Sesiunile au loc online, pe platforma ZOOM. În cadrul fiecărei sesiuni va fi predată câte o abilitate sau un grup de abilități dintr-unul dintre cele 4 module: Mindfulness, Tolerarea suferinței emoționale, Gestionarea emoțiilor și Gestionarea relațiilor cu ceilalți.

 • Practica individuală între sesiuni. Fiecare participant la grup va avea de practicat în săptămâna dintre sesiuni abilitatea care a fost predată în săptămâna respectivă.

Sesiunile au o structura prestabilită și sunt împărțite în două componente:

 • o parte a sesiunii este dedicată predării unei noi abilități din cele 4 module menționate

 • cealaltă parte este dedicată discutării practicii dintre sesiuni.

Ce voi învăța în acest curs?

DBT pleacă de la ideea că multe dintre problemele prin care treci sunt cauzate de deficite de competențe sau abilitățiEșecul de a folosi un comportament eficient atunci când este necesar este adesea rezultatul necunoașterii comportamentului eficient sau a necunoașterii când sau cum să-l folosești.

În DBT abilitățile sunt grupate în 4 module și fiecare modul are un scop:

• Mindfulness: abordează confuzia despre sine și acele situații când nu știi întotdeauna ce gândești sau simți, sau de ce te superi. Mindfulness este esențial pentru DBT. Se concentrează pe stări de spirit cunoscute sub numele de „minte emoțională” și „minte rațională” și încearcă să echilibreze aceste două stări pentru a crea o a treia stare de spirit cunoscută sub numele de „minte înțeleaptă”. Mindfulness îi ajută pe oameni să-și observe și să-și eticheteze emoțiile și sentimentele și să dezvolte o înțelegere mai bună a propriilor comportamente.

• Toleranța la suferință cuprinde acele abilități care te ajută să gestionezi situațiile de criză (situațiile foarte intense emoțional) și impulsivitatea (când acționezi fără a te gândi la urmări). Acest abilități sunt de folos atunci când lucrurile sunt dificile, dar nu pot fi schimbate.

• Reglarea emoțiilor te ajută să înțelegi mai bine stările tale, să gestionezi mai bine schimbările de dispoziție pe care le experimentezi și să gestionezi sentimentul de copleșire emoțională. De asemenea, vei învăța cum să pui în aplicare lucruri care vor genera mai multe emoții pozitive pe termen lung.

• Eficacitate interpersonală cuprinde abilități de gestionare a dificultăților din relațiile tale. Aceasta înseamnă să înveți cum să fii eficient în satisfacerea nevoilor tale, cum să spui nu, cum să faci relațiile să funcționeze și cum să fii capabil să ai de-a face cu oamenii, menținând în același timp respectul de sine și îndeplinirea obiectivelor.

DETALII SUPLIMENTARE

Ai aici răspunsuri la mai multe întrebări pe care e posibil să ți le pui

Alăturat găsești o listă cu mai multe detalii despre acest curs

 • Pot participa doar la grup fără a fi în terapie individuală?

  Îți recomandăm să contactezi Clinica Psihia pentru a vedea dacă pentru problemele cu care te confrunți este suficientă participarea la grupul de abilități sau este necesară și participarea la ședinte de terapie individuală. Dacă ai un diagnostic de tulburare de personalitate borderline și comportamente suicidare/ de auto-vătămare cel mai probabil grupul de abilități nu este suficient.

 • Ce se așteaptă de la mine?

  La aceste sesiuni vor participa adolescenți care se confruntă cu probleme similare cu problemele tale. Grupul de abilități nu este un grup terapeutic în care să fie necesar să împărtășești experiențele cele mai dureroase din viața ta. Este un grup de învățare în care va fi nevoie totuși să împărtășești cum ai aplicat tu, în viața ta, abilitatea predată în timpul sesiunii. Poți alege, însă, din multitudinea de experiențe în care ai aplicat abilitatea să discuți în grup doar acea experiență pe care ești deschis să o împărtășești.

  Ce se așteaptă de la tine:

  să participi activ la sesiunile de grup

  să participi la toate sesiunile de grup iar dacă e nevoie să lipsești să anunți trainerii și grupul

  să practici abilitatea predată pe parcursul săptămânii

  să împărtășești cu trainerii și restul grupului experiența ta în practicarea abilității

 • Cât costă acest curs și cât durează?

  Sesiunile durează aproximativ 1.5 – 2 ore (durata variază în funcție de numărul de participanți)

  Cursul are loc pe parcursul a 24 de săptămâni.

  Sesiunile au loc online, pe platforma ZOOM.

  Prețul este de 150 de lei/ședință și se achită în grupări de câte 4 ședințe (600 lei pentru 4 ședințe). Tariful unei sesiuni la care nu ai participat este nerambursabil.

 • Dacă nu pot participa la o sesiune ce se întâmplă?

  Ne vom asigura că materialele folosite ca suport de învățare în curs vor ajunge și către tine, chiar dacă nu ai ajuns la una dintre sesiuni. Le vei studia singură, iar noi îți vom fi alături să-ți răspundem la întrebări dacă nu înțelegi ceva. Vei face practica dintre sesiuni, iar următoarea întâlnire e o oportunitate de a mai clarifica aspecte legate de acea abilitate.

 • Părinții sunt implicați în acest curs?

  Părinții nu sunt implicați în sesiunile din curs. La finalul fiecărui modul va exista o sesiune la care participă opțional și părinții. Scopul acestor sesiuni opționale este de a oferi și părinților psihoeducație cu privire la natura dificultăților emoționale și relaționale prin care trec tinerii de vârsta ta, de a le oferi informații referitoare la afecțiunile mintale pe care poate le ai, de a-i învăța să comunice mai eficient cu tine, să-și îmbunătățească propriile abilități de gestionare a emoțiilor.

 • Când începe cursul și cum mă înscriu?

  Te poți înscrie la acest curs completând formularul accesibil prin butonul de la finalul acestei pagini.

  Cursul va începe spre finalul lunii ianuarie, la o dată care va fi anunțată ulterior către cei înscriși.

Cine vor fi trainerii acestui curs?

Sesiunile de grup de abilități DBT sunt conduse de doi psihoterapeuți, care își asumă rolul alternativ de lider și co-lider.

Anca Răducan, psiholog

Psiholog clinician, psihoterapeut de traumă și de terapie dialectic-comportamentală.

Diana Tarcea, psihoterapeut DBT

Psiholog clinician și psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală și dialectic-comportamentală.

Locurile la aceste grupuri de învățare se epuizează destul de rapid. Îți sugerăm să trimiți un mail dacă dorești să participi la unul dintre grupurile viitoare, pentru a putea beneficia de avantajul de te afla pe o listă de așteptare.

Pentru funcționarea acestui site este necesar acceptul de cookies în conformitate cu