This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Auzi adesea de la cei apropiați că ”Ești prea sensibilă?” Că exagerezi?

Ai senzația că nu faci față lucrurilor în același fel în care par să facă față ceilalți din jurul tău? Simți si tu că ești mai sensibil/ă? Îți este greu sa te calmezi de una singură? Atunci când te superi, simți că supărarea e de fapt o suferință enormă?
E posibil sa fie vorba despre dereglare emoțională.

Ce este dereglarea emoțională?

Dereglarea emoțională este un termen utilizat în comunitatea de sănătate mintală pentru a se referi la „un răspuns emoțional modulat inadecvat și care nu se încadrează în intervalul convențional acceptat de răspuns emoțional”.

Sau mai pe românește, răspunsul tău emoțional la ceea ce ți se întâmplă e disproporționat. Iar aceasta disproporție poate fi atât în sens pozitiv, cât și în sens negativ. Adică fie reacționezi prea puternic, fie ești prea pasiv/ă în acea situație.

Haide sa ne focalizam deocamdată pe „a reacționa prea puternic”, pentru că aceste reacții au potențial mai mare de a-ți afecta relațiile.

Cum arată dereglarea emoțională în viața de zi cu zi?

Să zicem că azi e o zi în care partenerul tău/ partenera ta a rămas la un party cu colegii după programul de munca. Să zicem că nu-ți convine, dar nici nu ești atât de „absurd/ă” încât să îi zici să nu meargă. Dar e seară, ești singur/ă și începi să te SIMȚI singur/ă. Decizi să îl/o suni, să îi auzi puțin vocea, asta te face să mai reziști o vreme. Suni, iar el/ ea nu răspunde. Trec 5 min, 30 min, o ora, nu răspunde. La nivel intelectual știi că probabil nu aude telefonul, că așa e la party, oamenii nu răspund la telefon. Dar în sufletul tău, golul pe care îl simți devine din ce ce mai mare, suferința singurătății devine tot mai acaparatoare, până simți că te copleșește cu totul.

Poate faci ceva sau poate nu, în timp ce această suferință devine din ce în ce mai intensa. Poate îl/o suni de 30 de ori, obsesiv, poate îi trimiți mesaj după mesaj:

Sună-mă când ajungi la telefon.
De ce nu răspunzi?
S-a întâmplat ceva?
Răspunde, că nu mai pot!!!!!!!
UNDE EȘTI?
NU POT SĂ CRED!
RĂSPUNDE!
RĂSPUNDE!

Sau poate te îndrepți înspre dulapul cu ciocolată sau cu băutură. Să faci ceva care să îți amorțească simțurile – și ți-e la îndemână să o faci cu diverse substanțe.

Sau poate țigara pe care o fumezi îți atinge pielea și constați că se simte bine arsura, e mai bine să simți durerea fizică decât durerea emoțională.

Sau poate nu faci nimic din toate astea, dar suferința e acolo. E o suferință pe care până și tu o percepi „prea mare” față de ceea ce se întâmplă.

A doua zi, după ce a venit acasă, poate puțin amețit/ă și bine dispus/ă, după ce te-a luat în brațe și ai putut dormi liniștit/ă, te uiți în spate și nu reușești să înțelegi.

De ce am suferit atât de intens? Nu are sens. Avea doar telefonul închis.

Celălalt… rămâne în cel mai bun caz confuz. Nu înțelege de unde atâta suferință din cauza că nu a răspuns la telefon, deși știai unde se afla. Dar poate se simte vinovat/ă, ori copleșit/ă. Poate iți face reproșuri, iar tu simți că nu te înțelege. Poate vă certați urat sau poate vă îndepărtați unul de celălalt o vreme.

Lucrurile revin cumva-cumva la normal, dar apoi apare iar ceva „minor” și ciclul o ia de la capăt.

Ce se întâmplă? De ce alții par a nu avea probleme, par să rămână calmi sau stăpâni pe situație, în timp ce tu simți că te destrami cu prima ocazie în care ceva nu merge bine în viața ta?

Una dintre explicațiile plauzibile ar fi că este implicată o dereglare a răspunsului emoțional, adică o abilitate scăzută de a gestiona emoțiile sau de a le menține într-un interval acceptabil de reacții tipice. Dereglarea se poate referi la o gamă largă de emoții, inclusiv tristețe, furie, iritabilitate sau frustrare.

Dereglarea emoțională o vei mai întâlni sub denumirea de dispoziție labilă, dispoziție fluctuanta, instabilitate afectiva sau schimbări ale dispoziției (mood swings).  Ea poate apărea ca si izbucniri de furie, consum / abuz de substanțe, depresie, anxietate, idei suicidare, auto-vătămare și multe alte posibile comportamente dezadaptative. Dar poate fi și tăcuta, mai puțin vizibilă, când apare sub forma amorțirii emoționale (ai senzația că nu mai poți simți nimic) sau a retragerii, a lipsei de conectare cu ceilalți la un nivel profund. Dereglarea emoțională poate interfera cu interacțiunile și relațiile sociale pe care le ai, fie acasă, fie la școală sau la locul de muncă.

Dereglarea emoțională poate fi prezentă la persoanele cu tulburări psihiatrice, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), tulburarea bipolară, tulburarea de personalitate borderline și tulburarea de stres post-traumatic. Dereglarea emoțională este caracteristică și persoanelor cu un tip de atașament anxios.

Care sunt cauzele dereglării emoționale?

Răspunsul e că există probabil cauze multiple – cu toate acestea, oamenii de știință sunt în general de acord că cel mai probabil sunt implicate influențe genetice și de mediu.

Studiile de imagistică la persoanele cu dereglare emoțională au arătat anomalii în structura și funcția creierului, dovezi că biologia este un factor. La aceste persoane s-a văzut mai multă activitate decât de obicei în părțile creierului care controlează sentimentele și exprimă emoțiile.

Anumite evenimente din timpul copilăriei pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea tulburării, cum ar fi cele care implică abuzuri emoționale, fizice și sexuale. Pierderea, neglijarea și agresiunea pot contribui, de asemenea.
Teoria actuală este că unii oameni sunt mai predispuși să dezvolte dereglare emoțională datorită biologiei sau geneticii lor, iar experiențele nocive din copilărie pot crește și mai mult riscul.

Eu cred că sufăr de dereglare emoțională dar cum de niciun specialist nu mi-a spus nimic despre asta?

O abilitate scăzută de gestionare a emoțiilor, exprimata in special în relațiile cu ceilalți – relațiile devin un roller coaster, cu atât de multe suișuri și coborâșuri încât sunt extenuante – este adesea (dar nu întotdeauna) asociată cu diagnosticul psihiatric de Tulburare de Personalitate Borderline (BPD – Borderline Personality Disorder). Există încă o mare reticenta, atât pentru personalul de specialitate cat si pentru pacienți în a identfica și a comunica acest tipar de personalitate.

Pe de o parte, pare nedrept, injust și insuficient să punem „etichete” simple peste o experiență emoțională atât de complexă, profundă și diversă. Așa și este, este mult mai util să ne uitam la cum anume se manifestă dereglarea emoțională la tine, la mine, la copilul meu, la colegul meu de serviciu decât să spun „e/sunt dereglat/ă emoțional”. Cu toate acestea un diagnostic, formal sau informal ne ghidează înspre cel mai potrivit tratament pentru ceea ce trăiești tu. În cazul dereglării emoționale, tratamentul care funcționează cel mai bine este Terapia Dialectic Comportamentală (DBT = Dialectical Behavior Therapy).Un alt aspect pentru care identificarea dereglării emoțională este dificilă, e pentru că adesea este asociată și cu alte tulburări. În plus, simptomele specifice dereglării emoționale sau tulburării borderline se suprapun cu simptomele altor boli.

Spre exemplu, la femeile cu dereglare emoțională severă sau cu tulburare borderline sunt mai multe șanse de a avea tulburări care apar simultan, cum ar fi depresia majoră, tulburările de anxietate, abuzul de substanțe sau tulburările alimentare. La bărbați, dereglarea emoțională este mai probabil să însoțească tulburări precum abuzul de substanțe, tulburarea de personalitate antisocială sau narcisistică.

Ce pot face dacă sufăr de dereglare emoțională?

Există mai multe modalități de a menținere răspunsul emoțional la un nivel rezonabil.

O prima modalitate ar fi să observi această dereglare emoțională ca aparținându-ți, dar fiind în același timp diferită de tine. Ești atât de familiarizat/ă cu modul tău de a fi și de a funcționa încât poate fi dificil să realizezi că acesta dereglare emoțională este doar un aspect al vieții tale, nu întreaga ta viață. Acest proces de conștientizare si observare îl poți face prin auto-educare sau printr-un proces de psihoterapie individuală. Psihoterapia poate fi extrem de eficientă în cazul dereglărilor emoționale, iar abordarea e specifică de la caz si de la cauză la cauză. Nu ezita sa ceri ajutorul specialiștilor pentru o problema care are așa un impact mare asupra calității vieții tale.

Nu întotdeauna menținerea unor relații are ca si cauza o dereglare emoțională. Fiind vorba de relații, cauzele se pot afla fie într-o parte, fie în cealaltă. Cu toate acestea, dacă iți este greu să menții relații, aceasta poate fi un semn că răspunsul s-ar putea afla în curtea ta și ar fi benefic să faci toate eforturile pentru a încerca să rezolvi cauza – dereglarea emoțională – pentru a ajunge la un echilibru.

Dacă una dintre cauzele dificultății menținerii relațiilor este un deficit de abilități – adică un deficit de abilități emoționale și relaționale, atunci un curs pentru dezvoltarea acestora ar fi benefic pentru tine. Acesta este un proces mai lung, care presupune disponibilitatea ta pentru a te educa despre ceea ce înseamnă universul emoțional – cum ne trăim stările, cum răspundem la ele, de unde ne vin, cum le influențăm – cum le gestionăm.

Aceste abilități sunt asemenea oricărui alt tip de abilități – abilitatea de a conduce mașina, de a învăța o limba străină, de a cânta la un instrument. Adică ele pot fi construite și exersate până la un răspuns mai bun. E posibil sa nu ajungi la un rezultat perfect, dar acest proces îți poate aduce mari beneficii îmbunătățindu-ți starea și implicit îmbunătățind relațiile cu ceilalți.

În acest sens, aici, la PSIHIA, avem pregătit un curs pentru dezvoltarea abilităților de reglare emoțională si relațională. Dacă vrei să afli mai multe despre el, te invităm să accesezi pagina de descriere a cursului, iar dacă ai orice fel de întrebări sau nelămuriri despre organizarea acestui curs, contactează-ne și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.

Vreau să îmi îmbunătățesc relațiile interpersonale

și starea de bine generală

Write a comment

Pentru funcționarea acestui site este necesar acceptul de cookies în conformitate cu