De ce ne este greu să avem încredere în percepțiile noastre? De ce este atât de dificil să știm ce ar fi cel mai bine să facem într-o situație?
De ce ne întoarcem înspre alții pentru a căuta răspunsuri și soluții dar neglijăm să ne întoarcem înspre acea persoană care ȘTIE cel mai bine ce e de făcut: noi înșine?
Unde e acel loc din sine unde vrem să ajungem?
”There is a wisdom of the head and a wisdom of the heart” (Charles Dickens)
Există în fiecare dintre noi o înțelepciune a minții și o înțelepciune a inimii.
Înțelegerea fiecăreia dintre cele două stări ne va pregăti să ne apropiem și să înțelegem ce se întâmplă atunci când cele două stări se apropie, se intersectează și produc ceva mai mare decât a fost oricare dintre ele separat: propria înțelepciune, intuiție și cunoaștere.
În Terapia Dialectic Comportamentală – DBT, scopul final al procesului terapiei este trăirea vieții cât mai mult cu putință din această intuiție înnăscută, din această înțelepciune proprie pe care cu toții o avem, dar cu care am pierdut legătura.
Această intuiție fundamentală este reprezentată în DBT de conceptul de Minte Înțeleaptă. Conceptul de minte înțeleaptă presupune că fiecare dintre noi avem o înțelepciune înnăscută care ne poate ghida în acțiunile și activitățile noastre. Este o perspectivă echilibrată, conștientă, care ne ajută să ne îndreptăm spre obiectivele noastre, folosindu-ne atât cunoștințele cât și experiența.
Mintea înțeleaptă este de fapt o sinteză a două stări ale minții: Mintea emoțională și Mintea rațională.
Ce este Mintea Emoțională?
O persoană se află în starea pe care o numim ”Minte Emoțională” atunci când gândirea și comportamentul său sunt controlate în principal de emoțiile sale. Gândirea și planificarea logică sunt dificile, realitatea poate fi distorsionată. Am putea spune că gândurile și comportamentele sunt „fierbinți”, iar energia comportamentului tinde să se potrivească cu intensitatea sentimentelor.
Când te afli în starea de ”Minte Emoțională”, ești într-o stare de spirit în care emoțiile sunt intense și conștientizarea ta este concentrată exclusiv pe acel sentiment care este cel mai puternic în acel moment. Dacă ești furios, doar furia ta o vezi. Dacă ești trist, doar tristețea ta o vezi.
Când acționezi din starea de ”Minte Emoțională”, iei decizii rapid, fără să te gândești la alți factori decât la ceea ce te împing emoțiile tale să faci.
De exemplu, Mintea Emoțională te-ar putea face să termini o relație într-un acces de furie din cauza unui conflict cu partenerul tău. Sau te-ar putea face să nu mergi la acel interviu pentru un job pe care ți-l dorești demult.
Mintea Emoțională este ceea ce SIMȚI că vrei să faci.
⚠️ Care sunt dezavantajele ”Minții Emoționale”?
Dacă iei decizii doar din Mintea Emoțională,
- creezi ravagii în viața ta,
- riști să pui capăt prematur relațiilor și
- riști să te rănești pe tine și pe cei de care îți pasă.
⚠️ Care sunt avantajele ”Minții Emoționale”?
- Emoțiile ne ajută să ne conectăm cu ceea ce e important pentru noi și
- Emoțiile ne ajută să ne conectăm cu cei din jur.
Ce este Mintea Rațională?
O persoană se află în starea pe care o numim ”Minte rațională” când abordează lucrurile din punct de vedere intelectual, gândește logic, își planifică comportamentul, acordă atenție faptelor empirice (fapte care pot fi observate, măsurate sau cuantificate), își centrează atenția pe obiectiv și acționează „rece”, adică nu este emoțională în abordarea ei de a rezolva problemele.
Pentru a reveni la exemplul de dinainte – dacă acționezi din Mintea Emoțională riști să termini o relație impulsiv. Dacă acționezi din Mintea Rațională, ai putea decide să rămâi într-o relație care nu te împlinește pentru că te concentrezi doar pe fapte – cum ar fi nevoia de venituri sau alte beneficii sociale – ignorând complet faptul că această relație te face nefericit/ă.
Mintea Rațională este ceea ce CREZI că trebuie să faci.
⚠️ Care sunt avantajele ”Minții Raționale”?
- Îndeplinești cu succes diverse sarcini și responsabilități
- Oamenii te admiră pentru câte faci
⚠️ Care sunt dezavantajele ”Minții Raționale”?
- Te simți deconectat de tine, de visele și aspirațiile tale
- Te simți ca un robot care doar execută sarcini
- Te simți deconectat de oamenii din jurul tău
- Nu mai poți experimenta plăcerea și bucuria, totul pare o corvoadă
Ce este Mintea Înțeleaptă?
Mintea Înțeleaptă nu este doar combinația dintre Mintea Emoțională și Mintea Rațională. Este ceva mai mult.
Mintea Înțeleaptă este ceea ce ȘTII că e cel mai bine să faci.
Mintea Înțeleaptă se bazează pe emoție și rațiune pentru a te ajuta să cântărești opțiunile cu privire la cursul corect de acțiune.
În exemplul de mai sus, Mintea Înțeleaptă te ajută să-ți dai seama dacă trebuie să vorbești cu partenerul tău despre ce a însemnat acea ceartă pentru tine, să propui să cereți ajutorul unui psiholog sau să cauți un alt partener.
Cum accesez Mintea Înțeleaptă
Accesarea și ascultarea minții tale înțelepte te ajută să mergi mai departe în viața ta.
Atunci când acționezi din Mintea Înțeleaptă poți avea încredere că deciziile tale vin dintr-un loc întreg și centrat, aliniat cu ceea ce este cel mai important pentru tine.
Problema e că dacă ai o istorie de decizii proaste bazate pe emoții, e foarte posibil ca acum să nu mai ai încredere în tine și stările tale.
La celălalt capăt, e posibil să ai succes ca urmare a concentrării tale pe fapte, logică, rațiune. Perseverența de a fi ales să execuți cu sârguință sarcinile pe care le ai de făcut îți poate aduce beneficii materiale și sociale importante.
Este important să știi că există mai multe modalități de a accesa mintea înțeleaptă și ceea ce funcționează pentru o persoană ar putea să nu funcționeze pentru alta. Unul dintre modurile de a accesa mintea înțeleaptă este folosirea abilității de Mindfulness, adică a abilității de cultivare a prezentei conștiente. Abilitățile de Mindfulness sunt abilitățile predate în primul modul din cursul de grup de dezvoltare a abilităților emoționale și relaționale.
Folosind abilitățile de Mindfulness pentru a accesa mintea înțeleaptă, vom învăța treptat să ne recunoaștem starea sufletească și modul în care ne influențează percepțiile. Din aceasta poziție putem face alegeri mai înțelepte.
- Recunoaște starea sufletească în care te afli
Recunoașterea stării tale de spirit este primul pas în a stabili cât de mult să ai încredere în ceea ce simți și gândești în acest moment.
Gândește-te la mintea ta ca la o conștiință pură, ca la un cer gol. Prin minte călătoresc gândurile, imaginile, conștiința corpului, amintirile, imboldurile, visele și multe altele – mereu în mișcare și transformare, ca vremea în atmosferă. Această „vreme” este starea ta de spirit la un moment dat.
Când trăiești in mintea rațională, orice zi este doar o altă zi și nici măcar nu observi vremea. Mintea este hiper-rațională, concentrată pe fapte și pe sarcinile de făcut.
Când ești în mintea emoțională, emoțiile te controlează și declanșează adevărate furtuni. Sub influența emoțiilor foarte puternice, gândurile sar din trecut în viitor și înapoi în prezent, iar emoțiile și impulsurile se simt la fel de instabile ca o tornadă.
Vremea minții înțelepte este liniștită, chiar dacă recent a trecut o furtună.
Emoțiile pot fi prezente, ca norii pe un cer albastru, dar vremea este calmă. Ești conștient/ă atât de faptele unei situații, cât și de sentimentele tale cu privire la acestea. Mintea este liniștită și atenția este concentrată în moment.
De cele mai multe ori, o parte a atenției tale observă în liniște tot ceea ce faci, chiar și propria stare de spirit. Pentru a-ți identifica starea sufletească, acordează-te la acea parte din tine care se observă. Întreabă-te:
- Cum te simți în corpul tău? (Simți o tensiune, unde e tensiunea localizată?)
- Care sunt gândurile tale? (Oare te judeci pe tine sau pe cei din jurul tău, te îngrijorezi despre ceva din viitor)
- Este prezentă vreo emoție? O poți numi? (Te simți anxioasă/ tristă, vinovată)
- Simți vreun impuls? (Îți vine să pleci departe de probleme, îți vine să muncești și mai mult, îți vine să le faci pe plac tuturor?)
- Simți o intensitate puternică? (Cât de intens simți cele de mai sus?)
- Percepi un focus rece, logic? (ești foarte concentrat/ă pe ce ai de făcut, nu simți oboseala decât atunci când ai terminat ce aveai de făcut)
- Ai o cunoaștere liniștită interioară?
Abilitatea de a-ți privi mintea în acest fel te va ajuta să îți identifici starea sufletească.
2. Ascultă-ți Mintea Înțeleaptă
Spre deosebire de mintea emoțională, care tinde să ridice tonul sau mintea rezonabilă, care vorbește pe un ton modulat, mintea înțeleaptă vorbește adesea în șoaptă.
E nevoie să cultivăm obiceiul de a asculta mintea înțeleaptă și de a-i cere să-și aducă și ea contribuția. Contribuția minții înțelepte nu vine de obicei sub forma unei opinii puternice. Vine ca o senzație, conștientizare sau observare – stări care pot fi liniștite, chiar fără cuvinte.
Mintea înțeleaptă, cu vocea sa moale, se poate simți la început ca fiind ca o incertitudine. Mintea rațională poate fi sigură de ea însăși atunci când suntem înarmați cu faptele. La oamenii impulsivi, mintea emoțională se poate simți, de asemenea, sigură, chiar agresivă.
La persoanele temătoare și ezitante, mintea emoțională poate fi reticentă, retrasă sau confuză, dar totuși este sigură că acest răspuns anxios este poziția corectă.
Mintea înțeleaptă nu apare de obicei la început ca o opinie puternică. Este mai subtila, mai puțin sigura pe sine.
Ne apropiem de mintea înțeleapta când începem să simțim compasiune și grijă pentru noi înșine.
O astfel de deprindere/abilitate se dezvoltă după mult timp și practică. E important să încerci să accesezi Mintea Înțeleaptă chiar și după ce a trecut o situație problematică. Există mai multe metode de a deprinde această abilitate – oamenii sunt diferiți, își creează metode diferite sau li se potrivesc metode diferite.
- Una dintre metode este să cauți în tine, conform pașilor de mai sus această Minte Înțeleaptă.
- O altă metodă este psihoterapia, în care, cu ajutorul unui psihoterapeut explorezi metode prin care te poți apropia te tine.
- Învățarea și practicarea acestei abilități o poți face într-un grup, împreună cu alții. La clinica Psihia avem pregătit un curs dedicat celor care doresc să-și gestioneze stările emoționale și relațiile interpersonale.
Când începem să ne angajăm pe drumul conectării cu Mintea Înțeleaptă, devenim dispuși să ne dăm timp și să luăm în considerare opțiunile noastre. Începem să ne gândim la consecințele pe termen lung ale acțiunilor noastre, iar ușurarea pe care o dorim pe termen scurt se simte mai puțin convingătoare. Se deschide o perspectivă mai largă și intuiția noastră se angajează. Începem să ne luăm în considerare valorile pe măsură ce ne apropiem de o decizie. S-ar putea chiar să ne simțim mai puțin temători de a nu obține o ușurare imediată a durerii emoționale și mai capabili să tolerăm să nu obținem rezultatul dorit.