Acest curs folosește instrumente specifice terapiei dialectic-comportamentale (Dialectical Behavior Therapy – DBT), o metodă terapeutică folosită cu mare succes în diverse probleme cu care s-ar putea să se confrunte și copilul tău!
Este acest curs pentru copilul meu?
Putem împărți problemele cu care copilul tău adolescent se confruntă de-a lungul unui continuum: de la probleme de adolescență tipice la probleme atipice care implică o dereglare emoțională și comportamentală severă. Când vine vorba de perioada adolescenței e greu să faci diferența dintre problemele tipice și problemele atipice. Cu toate acestea, credem că abilitățile DBT de gestionare emoțională și comportamentală pot fi benefice oriunde s-ar afla problemele adolescentului pe acest continuum. Ca un prim sprijin în a-ți răspunde la întrebarea ”Ce este tipic pentru un adolescent și ce este motiv de preocupare” poți consulta acest articol.
Ca părinte al unui adolescent care prezintă semne de emoționalitate intensă sau dereglare emoțională te confrunți cu situații pe care te simți total nepregătit să le gestionezi. Copilul tău poate avea comportamente care includ tentative de sinucidere sau autovătămare (se taie, se lovește, se arde), agresiune verbală sau fizică, furt, abuz de substanțe sau care se poate simți atât de anxios sau deprimat încât nu poate să meargă la școală, să lucreze la teme sau să iasă din casă. Poate s-a Izolat de familie, nu mai comunică, minte și ai senzația că ascunde de tine diverse lucruri, că duce o viața secretoasă. Sau poate petrece multe ore pe zi la calculator pe site-uri cu conținut problematic sau care incită la comportamente riscante.
La rândul tău, ca părinte pot simți o serie de sentimente, inclusiv tristețe, furie, dezamăgire, frustrare, neputință, deznădejde, durere sau disperare în fața acestor probleme. În acest curs de grup vei găsi un loc sigur, fără vină și cu validare unde vă puteți exprima preocupările, în timp ce noi vă oferim îndrumări și strategii concrete și practice pentru gestionarea acestor situații dificile și dureroase.
Cum funcționează grupul de dezvoltare a abilităților?
Acest grup de abilități are doua componente esențiale:
Sesiunile de grup care sunt întâlniri săptămânale cu toți membrii grupului. Durează aproximativ 1.5 – 2 ore și au loc pe parcursul a aproximativ 24 de săptămâni. Sesiunile au loc online, pe platforma ZOOM. În cadrul fiecărei sesiuni va fi predată câte o abilitate sau un grup de abilități dintr-unul dintre cele 5 module: Mindfulness, Tolerarea suferinței emoționale, Gestionarea emoțiilor, Gestionarea relațiilor cu ceilalți și Calea de Mijloc.
Practica individuală între sesiuni. Fiecare participant la grup (atât tu, ca părinte cât și copilul adolescent) va avea de practicat în săptămâna dintre sesiuni abilitatea care a fost predată în săptămâna respectivă.
Sesiunile au o structura prestabilită și sunt împărțite în două componente:
Ce veți învăța în acest curs?
DBT pleacă de la ideea că multe dintre problemele prin care trece adolescentul și familia lui sunt cauzate de deficite de competențe sau abilități.Eșecul de a folosi un comportament eficient atunci când este necesar este adesea rezultatul necunoașterii comportamentului eficient sau a necunoașterii când sau cum să-l folosești.
În DBT abilitățile sunt grupate în 5 module și fiecare modul are un scop:
• ABILITĂȚI ESENȚIALE DE MINDFULNESS sunt utile în cazul problemelor legate de conștientizare redusă, în cazul problemelor de concentrare sau a confuziei despre sine. Dacă adolescentul nu este întotdeauna conștient de ceea ce simte sau de motivele pentru care devine supărat, dacă nu este conștient de scopurile și obiectivele lui, dacă are probleme cu concentrarea, acest modul oferă instrumentele necesare pentru a gestiona aceste probleme
• ABILITĂȚI DE REGLARE EMOȚIONALĂ utile în cazul problemelor de DEREGLARE EMOȚIONALĂ, atunci când copilul se confruntă cu schimbări rapide și intense ale dispoziției asupra cărora are puțin control și / sau are o stare emoțională preponderent negativă
• ABILITĂȚI DE TOLERARE A DISTRESULUI utile în cazul problemelor de IMPULSIVITATE, adică atunci când acționează fără să se gândească la consecințe sau când încearcă să scape sau să evite cu totul experiențele emoționale
•ABILITĂȚI DE RELAȚIONARE EFICIENTĂ utile în cazul problemelor în RELAȚII, atunci când îi are dificultăți în păstrarea relațiilor, dificultăți a cere ceea ce vrea, dificultăți în menținerea respectului de sine sau când suferă de singurătate
• ABILITĂȚI PENTRU GĂSIREA CĂII DE MIJLOC utile în cazul PROVOCĂRILOR ÎN RELAȚIA DINTRE PĂRINȚI ȘI ADOLESCENȚI, atunci când apare gândirea, stările și comportamente extreme, când copilul pare să fie lipsit de flexibilitate și când vă este greu să navigați conflictele în familie.