This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Image Icon

Copilul tău este foarte sensibil?

Copilul tău pare mai stresat decât ceilalți adolescenți de vârsta lui? Face față cu greu criticii?

Image Icon

Probleme la școală și cu prietenii?

Nu îi place școala sau dimpotrivă, pare să fie singura lui preocupare? Îi este greu să-și facă prieteni?

Image Icon

Comportamente distructive sau de auto-vătămare?

Copilul tău simte uneori nevoia să facă rău ție, sieși sau altora? Îți spune că viața lui nu are sens sau că vrea să moară?

Image Icon

Conflicte frecvente și intense în familie?

Copilul tău simte uneori nevoia să facă rău ție, sieși sau altora? Îți spune că viața lui nu are sens sau că vrea să moară?

Ajutorul potrivit

Am pregătit un curs care să îți ofere instrumentele necesare pentru o gestionare mai bună a emoțiilor

De ce un curs de grup și nu terapie individuală?

Cele două nu se exclud – terapia individuală e oricând binevenită!  Acest grup nu este o formă de terapie, ci o ocazie de a învăța alături de alți adolescenți și alte familii care se confruntă cu probleme similare, cum să vă reglați emoțiile și să aveții parte de relații mai sănătoase în familie și în afara familiei.

Grupul de dezvoltare a abilităților DBT este axat pe predarea abilităților comportamentale necesare pentru a înlocui modalitățile ineficiente pe care le-ați folosit până acum pentru a face față problemelor voastre din familie cu altele mai eficiente. Grupul de abilități este un grup de învățare în care facilitatorii de grup predau abilități și oferă instrumente pe care să le aplicați în viața de zi cu zi.

Acest curs folosește instrumente specifice terapiei dialectic-comportamentale (Dialectical Behavior Therapy – DBT), o metodă terapeutică folosită cu mare succes în diverse probleme cu care s-ar putea să se confrunte și copilul tău!

Este acest curs pentru copilul meu?

Putem împărți problemele cu care copilul tău adolescent se confruntă de-a lungul unui continuum: de la probleme de adolescență tipice la probleme atipice care implică o dereglare emoțională și comportamentală severă. Când vine vorba de perioada adolescenței e greu să faci diferența dintre problemele tipice și problemele atipice. Cu toate acestea, credem că abilitățile DBT de gestionare emoțională și comportamentală pot fi benefice oriunde s-ar afla problemele adolescentului pe acest continuum. Ca un prim sprijin în a-ți răspunde la întrebarea ”Ce este tipic pentru un adolescent și ce este motiv de preocupare” poți consulta acest articol.

Ca părinte al unui adolescent care prezintă semne de emoționalitate intensă sau dereglare emoțională te confrunți cu situații pe care te simți total nepregătit să le gestionezi. Copilul tău poate avea comportamente care includ tentative de sinucidere sau autovătămare (se taie, se lovește, se arde), agresiune verbală sau fizică, furt, abuz de substanțe sau care se poate simți atât de anxios sau deprimat încât nu poate să meargă la școală, să lucreze la teme sau să iasă din casă. Poate s-a Izolat de familie, nu mai comunică, minte și ai senzația că ascunde de tine diverse lucruri, că duce o viața secretoasă. Sau poate petrece multe ore pe zi la calculator pe site-uri cu conținut problematic sau care incită la comportamente riscante.

La rândul tău, ca părinte pot simți o serie de sentimente, inclusiv tristețe, furie, dezamăgire, frustrare, neputință, deznădejde, durere sau disperare în fața acestor probleme. În acest curs de grup vei găsi un loc sigur, fără vină și cu validare unde vă puteți exprima preocupările, în timp ce noi vă oferim îndrumări și strategii concrete și practice pentru gestionarea acestor situații dificile și dureroase.

Cum funcționează grupul de dezvoltare a abilităților?

Acest grup de abilități are doua componente esențiale:

 • Sesiunile de grup care sunt întâlniri săptămânale cu toți membrii grupului. Durează aproximativ 1.5 – 2 ore și au loc pe parcursul a aproximativ 24 de săptămâni. Sesiunile au loc online, pe platforma ZOOM. În cadrul fiecărei sesiuni va fi predată câte o abilitate sau un grup de abilități dintr-unul dintre cele 5 module: Mindfulness, Tolerarea suferinței emoționale, Gestionarea emoțiilor, Gestionarea relațiilor cu ceilalți și Calea de Mijloc.

 • Practica individuală între sesiuni. Fiecare participant la grup (atât tu, ca părinte cât și copilul adolescent) va avea de practicat în săptămâna dintre sesiuni abilitatea care a fost predată în săptămâna respectivă.

Sesiunile au o structura prestabilită și sunt împărțite în două componente:

 • o parte a sesiunii este dedicată predării unei noi abilități din cele 5 module menționate

 • cealaltă parte este dedicată discutării practicii dintre sesiuni.

Ce veți învăța în acest curs?

DBT pleacă de la ideea că multe dintre problemele prin care trece adolescentul și familia lui sunt cauzate de deficite de competențe sau abilități.Eșecul de a folosi un comportament eficient atunci când este necesar este adesea rezultatul necunoașterii comportamentului eficient sau a necunoașterii când sau cum să-l folosești.

În DBT abilitățile sunt grupate în 5 module și fiecare modul are un scop:

• ABILITĂȚI ESENȚIALE DE MINDFULNESS sunt utile în cazul problemelor legate de conștientizare redusă, în cazul problemelor de concentrare sau a confuziei despre sine. Dacă adolescentul nu este întotdeauna conștient de ceea ce simte sau de motivele pentru care devine supărat, dacă nu este conștient de scopurile și obiectivele lui, dacă are probleme cu concentrarea, acest modul oferă instrumentele necesare pentru a gestiona aceste probleme

• ABILITĂȚI DE REGLARE EMOȚIONALĂ utile în cazul problemelor de DEREGLARE EMOȚIONALĂ, atunci când copilul se confruntă cu schimbări rapide și intense ale dispoziției asupra cărora are puțin control și / sau are o stare emoțională preponderent negativă

• ABILITĂȚI DE TOLERARE A DISTRESULUI utile în cazul problemelor de IMPULSIVITATE, adică atunci când acționează fără să se gândească la consecințe sau când încearcă să scape sau să evite cu totul experiențele emoționale

ABILITĂȚI DE RELAȚIONARE EFICIENTĂ utile în cazul problemelor în RELAȚII, atunci când îi are dificultăți în păstrarea relațiilor, dificultăți a cere ceea ce vrea, dificultăți în menținerea respectului de sine sau când suferă de singurătate

ABILITĂȚI PENTRU GĂSIREA CĂII DE MIJLOC utile în cazul PROVOCĂRILOR ÎN RELAȚIA DINTRE PĂRINȚI ȘI ADOLESCENȚI, atunci când apare gândirea, stările și comportamente extreme, când copilul pare să fie lipsit de flexibilitate și când vă este greu să navigați conflictele în familie.

DETALII SUPLIMENTARE

Ai aici răspunsuri la mai multe întrebări pe care e posibil să ți le pui

Alăturat găsești o listă cu mai multe detalii despre acest curs

 • Putem participa doar la grup fără a fi în terapie individuală?

  Îți recomandăm să contactezi Clinica Psihia pentru a vedea dacă pentru problemele cu care se confruntă copilul tău este suficientă participarea la grupul de abilități sau este necesară și participarea la ședinte de terapie individuală. Dacă a primit un diagnostic psihiatric de instabilitate afectivă sau labilitate emoțională, dacă sunt prezente comportamente suicidare/ de auto-vătămare cel mai probabil grupul de abilități nu este suficient.

 • Ce se așteaptă de la noi?

  La aceste sesiuni vei participa împreună cu copilul tău adolescent și cu alte familii care se confruntă cu probleme similare cu problemele prin care trece familia ta. Încurajăm ca, acolo unde este posibil, să participe ambii părinți împreună cu copilul. Grupul de abilități nu este un grup terapeutic în care să fie necesar să împărtășești experiențele cele mai dureroase din viața familiei tale. Este un grup de învățare în care va fi nevoie totuși să împărtășiți cum ați aplicat voi, în viața voastră, abilitatea predată în timpul sesiunii. Puteți alege, însă, din multitudinea de experiențe în care ați aplicat abilitatea să discutați în grup doar acea experiență pe care sunteți deschiși să o împărtășiți.

  Ce se așteaptă de la tine (atât părinți cât și adolescenți):

  să participați activ la sesiunile de grup

  să participați la toate sesiunile de grup iar dacă e nevoie să lipsiți să anunți trainerii și grupul

  să practicați abilitatea predată pe parcursul săptămânii

  să împărtășiți cu trainerii și restul grupului experiența voastră în practicarea abilității

 • Cât costă acest curs și cât durează?

  Sesiunile durează aproximativ 1.5 – 2 ore (durata variaza în funcție de numărul de participanți)

  Cursul are loc pe parcursul a 24 de săptămâni.

  Sesiunile au loc online, pe platforma ZOOM.

  Prețul este de 150 de lei/ședință și se achită în grupări de câte 4 ședințe (600 lei pentru 4 ședințe). Tariful unei sesiuni la care nu ați participat nu este rambursabil .

 • Dacă nu putem participa la o sesiune ce se întâmplă?

  Ne vom asigura că materialele folosite ca suport de învățare în curs vor ajunge și către voi, chiar dacă nu ați ajuns la una dintre sesiuni. Le veți studia singuri, iar noi îți vă vom fi alături să vă răspundem la întrebări dacă nu înțelegeți ceva. Veți face practica dintre sesiuni, iar următoarea întâlnire e o oportunitate de a mai clarifica aspecte legate de acea abilitate.

 • E nevoie să participăm împreună, nu poate veni doar copilul?

  Dacă ești părintele unui copil sensibil din punct de vedere emoțional, atunci probabil că ai experimentat sentimente intense de confuzie, vinovăție sau furie față de comportamentul copilului tău. Acest program te ajută și pe tine să gestionezi aceste sentimente. Vei învăța abilități DBT împreună cu copilul tău, iar aceste abilități vă vor oferi un limbaj comun ca să vă puteți îmbunătățiți comunicarea în timp ce promovezi schimbarea comportamentală pe termen lung pentru copilul tău. Membrii familiei sunt parte din mediul adolescentului iar mediul în care funcționează este componentă fundamentală în modificarea emoțională și comportamentală.

 • Când începe cursul și cum mă înscriu?

  Te poți înscrie la acest curs completând formularul accesibil prin butonul de la finalul acestei pagini.

  Cursul va începe în luna februarie, la o dată care va fi anunțată ulterior către cei înscriși.

Cine vor fi trainerii acestui curs?

Sesiunile de grup de abilități DBT sunt conduse de doi psihoterapeuți, care își asumă rolul alternativ de lider și co-lider.

Anca Răducan, psiholog

Psiholog clinician, psihoterapeut de traumă și de terapie dialectic-comportamentală.

Diana Tarcea, psihoterapeut DBT

Psiholog clinician și psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală și dialectic-comportamentală.

Locurile la aceste grupuri de învățare se epuizează destul de rapid. Îți sugerăm să trimiți un mail dacă dorești să participi la unul dintre grupurile viitoare, pentru a putea beneficia de avantajul de te afla pe o listă de așteptare.

Pentru funcționarea acestui site este necesar acceptul de cookies în conformitate cu