Prezența conștientă sau mai ușor mindfulness este o abilitate psiho-emoțională pe care o poate învăța oricine.
Practicarea prezenței conștiente presupune observarea cu mintea deschisă și curioasă experiența moment de moment. Înseamnă să oprești funcționarea minții pe pilot automat și cea pe modulul „Ce mai e de făcut? Ce trebuie sa fac sa mă simt fericit/relaxat sau sa-i fac pe alții fericiți/relaxat?” și să fii curios cum e experiența lui ACUM, fără să faci ceva anume.
Pentru a observa e nevoie să-ți folosești toate simțurile și să descoperi distanța între informația pe care o iei prin simțuri și ceea ce gândești despre ea. Astfel, mulți oameni descoperă prin practica mindfulness că suferința lor este mai mult provocată de modul în care gândesc decât de evenimentele din viața lor.
Mindfulness este o cale de autocunoaștere și de acceptare cu compasiune a vieții și a realității în general.
PRACTICĂ ȘI TU
Exercițiu de mindfulness
Îți propun un exercițiu pe care îl poți practica pentru a învăța să fii mindful.
Cu ochii închiși imaginează-ți că mintea ta este o bandă rulantă ca cea de la aeroport pentru bagaje. Pe această bandă apar gândurile, emoțiile și senzațiile corpului tău. La capătul benzii sunt trei cutii. Una pentru gânduri, alta pentru emoții și alta pentru senzații. Scopul în aceste exercițiu este să observ cum apar cele trei tipuri de experiențe și să le sortezi.
Primul pas în mindulness este să observi cum o experiență nu este doar mentală, este și fizică și emoțională.